Alene hjemme

Sett deg et mål

Hvordan ser du for deg hundens hverdag når den er alene hjemme? Hvor skal den oppholde seg og hvordan vil du den skal oppføre seg?

Legg en plan

Tenk over området valpen får ferdes på. Mange hunder synes det er enklere å ha et mindre område å måtte holde øye med. Noen får gå i hele huset, andre holder seg til ett rom og noen trives best i bur eller lekegrind. Finn ut hva som passer for dere. Invester gjerne i overvåkningskamera eller overvåkningsapper så du kan holde øye med valpen når du ikke er hjemme. Det finnes mange gode apper og programmer til mobil, nettbrett og datamaskin som ikke koster mange kronene.

Når skal du begynne alene hjemme-treningen?

I dag! Begynn treningen med én gang valpen er i hus. Med dette mener jeg selvfølgelig ikke at du skal gå ifra hunden alene hjemme, men du kan begynne å gradvis venne hunden til å være alene, et lite steg av gangen.

Hvordan

Bruker du bur må du sørge for at buret i forkant av alene hjemme-treningen er forbundet med ro, hvile, trygghet og positivitet. Noen liker å ha noe liggende over buret så det blir som en liten hule. Ha burdøren åpen når dere er hjemme og sleng gjerne inn noen godbiter eller annet positivt i buret, så hunden finner noe ålreit når den går inn. Det er flott om du belønner valpen mye i buret, uten å gire valpen for mye opp.

Om valpen selv går og legger seg i buret, bør du ikke forstyrre den, men la den hvile i fred. Snakk også med eventuelle barn i familien om dette.

Begynn med å forlate rommet valpen er i og lukke dører etter deg, for eksempel når du går på do. Kle på deg ytterklær, ta med nøkler, sekk/veske og annet eventuelt som du pleier å ta med deg, og gå kjapt ut og inn utgangsdøren. Bruker du bur kan du lukke burdøren igjen og opp igjen. Gjør dette 16 ganger om dagen. Det at du forlater rommet skal for hunden være så normalt og spenningsløst som det er for deg å gå på do, pusse tennene dine, eller annet kjedelig du gjør hver eneste dag.

Avanser ved å ha døren lenger igjen og å være lenger og lenger borte. Om hunden piper, bjeffer eller viser andre tegn til at den mistrives noe, vent til den har roet seg litt, før du går inn igjen. Ofte høres det ut som den har det verre enn den egentlig har det. Prøv på nytt, uten å være like lenge borte.
Om hunden ikke stopper å bjeffe, selv ikke på innpust, om hunden har fullstendig panikk og det varer og rekker, må du gå inn likevel. Innse at du avanserte for raskt og sørg for å gjøre det mye enklere neste gang, slik at hunden lykkes. Vi ønsker ikke at hunden skal ha det vondt.

Når du kommer hjem

Tenk deg godt om. Hvordan vil du det skal se ut når du kommer hjem? Hva skal være sluttresultatet av treningen med hunden din?

Det er kjempekoselig med en valp som kommer løpende mot deg, hiver seg i armene dine, logrer og kysser, men hva når valpen blir stor? Er hunden av en større rase, er det kanskje ikke så lurt. Om hunden lærer at det er greit å hilse slik på deg, er det lettere for at den gjør det på andre også.

Du trenger ikke slippe ut eller hilse på valpen med én gang du kommer inn døra. Hunden bør være rolig før du slipper den ut og hilser på den. Den bør lære at det lønner seg å være rolig og ikke hause seg opp når du kommer hjem. Jo høyere energi du gir valpen når du kommer hjem, jo høyere energi vil den vise når det kommer noen hjem, også i voksen alder.

For noen kan så mye som et blikk eller det at du beveger en finger, være supermorsomt og virke som en belønning, fordi den faktisk får noe til å skje. Hunden oppfører seg på en måte som får deg til å gi en reaksjon.
Om valpen piper eller krafser, kan du brått la være å gi den oppmerksomhet. Her er timing viktig. Stopp å gi valpen oppmerksomhet med én gang den f.eks hopper. Ikke se på den, ikke ta på den og ikke snakk til den. Med én gang valpen har roet seg litt og har alle fire labber i bakken, belønner du ved å slippe ut valpen, gi ros, kos, godbit, etc.

Husk god timing !

Heisann!

Godt å se deg!

Logg inn for å fortsette, eller lag en ny bruker ved å klikke på "Register".

Kontakt

Fyll ut skjemaet under, så vil jeg svare deg så snart jeg kan.