Bytte

På vårt kurs “Den kommende hundeeier” går vi igjennom hvordan du får et hundevennlig hjem og sørger for at valpen ikke får anledning til å gnage på møbler, ledninger eller andre ting. Det er utrolig kjedelig når valpen rapper barnets sokk, pappas sko eller favoritt-trusa til mor. Du vil forståelig nok få valpen til å slippe fort som fy, så gjenstanden ikke blir ødelagt. Her er det viktig at du går frem på riktig måte og legger et godt grunnlag, så du ikke skaper mer problemer for deg selv og hunden på et senere tidspunkt.

Ikke stjel

Aldri ta noe fra hunden din. Om du tar noe fra hunden, kan dette skape stress og ressursforsvar, og det vil bli mindre sannsynlig at hunden vil slippe noe senere. Kanskje den til og med vil prøve å svelge gjenstanden, eller løpe fra deg med det den har i munnen.

Hvis hunden løper vekk fra deg bør du ikke løpe etter hunden. Om du løper etter hunden, kan dette bli mer morsomt/lønnsomt for hunden, enn å gi deg gjenstanden.

Dette gjelder alt mulig av mat, gjenstander og annet hunden måtte finne. Det kan også bli vanskeligere for den å dele med andre hunder eller ha ro ved matfatet om du prøver å ta fra den ting.

Hunder gjør det som lønner seg

Lær valpen at det lønner seg å bytte

Tilby hunden noe i bytte mot det den bærer på og la hunden selv slippe det den har i munnen for å ta det du tilbyr. Dette kan f.eks være en godbit, leke, pinne, et blad, en sokk eller annet du kan finne frem.

Hunder gjør det som lønner seg og det skal lønne seg for hunden å bytte. Om det du tilbyr ikke er interessant nok, må du prøve å gjøre det mer interessant. Du kan gjøre det mer spennende ved å f.eks dra det i rykk og napp langs ved bakken. Ting som beveger seg slik langs bakken er ofte mer interessant enn ting vi veiver med i lufta.

Når valpen selv har sluppet det den har i munnen for å ta tak i det du frister den med, kan du rolig fjerne det valpen har lagt fra seg.

I videoen under, ser du noen eksempler på hvordan det kan gjøres når du leker med hunden. Når du ikke leker, men hunden bare har tatt noe, bør du gå litt unna hunden og begynne å leke for deg selv, slik at hunden blir mer interessert i det du driver med, enn det den selv holdt på med.

Ikke grip etter det hunden har i munnen, men vent til den selv slipper det. Om hunden har fått tak i noe giftig eller annet skadelig, bør du derimot få det ut av hundens munn raskest mulig.

Husk at en belønning kan være så mangt! Vi skal se  nærmere på belønninger neste uke, med temaet Samarbeid.

Vil du se hva Lucas kan hente, kan du ta en titt på boblen “Real go-getter” på Baltos Instagram.

Heisann!

Godt å se deg!

Logg inn for å fortsette, eller lag en ny bruker ved å klikke på "Register".

Kontakt

Fyll ut skjemaet under, så vil jeg svare deg så snart jeg kan.