Sette navn på

Hva

Å sette navn på adferden, vil si å gi adferden som utføres et navn/en kommando.

Hvorfor

Vi ønsker at hunden får færrest mulig erfaringer i å ikke utføre adferden du ber den om. Derfor gir vi aldri kommandoen først, for så å prøve å få frem adferden.
Om vi hadde gitt kommandoen først, kan det hende at hunden velger å ikke utføre adferden og heller gjør noe annet, noe som gjør at den erfarer at den ikke nødvendigvis trenger å utføre adferden vi ber den om å utføre. Det kan også skje at hunden bruker lang tid på å utføre adferden du har bedt den om og når den så lykkes i å utføre adferden, så har den helt glemt at det hadde noe å gjøre med kommandoen du ga.

Hvordan

Vi setter navn på adferden idet hunden utfører adferden. Gjentar du dette igjen og igjen, vil du til slutt kunne si kommandoen og hunden utføre adferden omtrent uten å tenke seg om.

I eksemplene under får du forslag til hvordan du kan sette navn på en øvelse ved bruk av forskjellige teknikker

  1. Du lokker frem adferden som du setter navn på.
  2. Hunden tilbyr selv adferden som du setter navn på.

Legg også merke til de forskjellige belønningene

  1. Godbit
  2. Kos
  3. Lek

Eksempel

Du sier “kom”. Hunden kommer ikke. Hunden får erfare at den ikke nødvendigvis trenger å komme når du ber den om det. Det er nå større sjanse for at hunden ikke kommer neste gang du kaller den inn med kommandoen.

Eksempel

Du lokker hunden ned i sitt. Du sier "sitt" (setter navn på adferden) idet rumpa til hunden treffer bakken. Du markerer at hunden har gjort det riktig ved å si belønningsordet "bra!" lyst og lystig, og belønner med en godbit.

Eksempel

Du sier "sitt", men hunden setter seg ikke. Du prøver deretter å lokke den ned, men hunden setter seg ikke. Du prøver å presse hundens rumpe ned, noe som gir hunden dårlige assosiasjoner til øvelsen og deg i denne settingen. Hunden blir litt mer usikker/stressa og kan bli mindre samarbeidsvillig neste gang dere trener.

Eksempel

Du står på kjøkkenet og lager mat, og ser i sidesynet at hunden legger seg ned. Du sier "ligg" idet hunden har albuer og buk i gulvet, markerer og belønner rolig med litt kos.

Eksempel

Hunden hopper opp i sofaen. Du roper strengt "ned!" igjen og igjen. Hunden hopper ikke ned, men fortsetter å base i sofaen. Hunden har ikke lært hva "ned" betyr og tror kanskje nå at dette er noe man sier når man baser i sofaen.

Eksempel

Hunden hopper opp i sofaen. Du setter deg på gulvet litt unna sofaen og lokker hunden mot deg ved å være litt leken. Idet hundens labber treffer gulvet, sier du "ned", markerer og belønner hunden ved å leke med den. Dette gjentar du hver gang hunden prøver seg opp i sofaen. Til slutt trenger du bare å si kommandoen "ned" og hunden hopper ned.

I begynnelsen er det ikke sikkert valpen skjønner poenget, men jo mer du trener på denne måten, jo oftere du setter navn på adferden hunden utfører, jo raskere vil valpen skjønne det.

Hunder gjør det som lønner seg. Det må derfor være verdt det for hunden å gjøre det du vil den skal gjøre. Godbitene må være gode nok, det må være morsomt for hunden når dere leker sammen, kosen må ikke være ubehagelig, men kos for hunden. Du må sørge for at det er verdt det for hunden.

I videoen under kan du se eksempler på når jeg setter på kommandoen til adferden “sitt” og “ligg” ved hjelp av lokking på Lucas. Jeg bruker kommandoene “sitt” og “dekk”, men du kan selvfølgelig bruke hva du vil.

Når du har gjentatt dette endel ganger over flere dager, kan du til slutt si kommandoen og hunden utføre adferden.

I videoen kan du også se at Lucas blir distrahert av noen andre hunder. Jeg verken sier eller gjør noe, men bare venter til han henvender seg til meg igjen, for så å gå rett på sak og gi kommandoen.

Sett på kommandoen idet hunden utfører adferden du ønsker

Ofte stilte spørsmål

Hunden min blir distrahert og hendvender seg ikke tilbake til meg. Hva gjør jeg?

Hunden setter seg ikke når jeg ber den om det. Hva gjør jeg?

Svar

  • Bytt til bedre belønninger. Bruker du godbiter, velg bedre smaker.
  • Kjør færre repetisjoner av gangen, før dere tar en pause. Tren heller få repetisjoner (1-5), flere ganger daglig. Hunden skal ikke gå lei.
  • Bedre timing. Start fra scratch og prøv å sette på kommandoen, som for eksempel “sitt”, akkurat idet hundens rumpe treffer bakken.

Ikke bli for kjedelig!

Husk at hunder gjør det som lønner seg! Å gjøre som du vil, må være verdt det for hunden og det skal ikke bli for kjedelig.

Test deg selv

Hvor god timing har du? Se de første 5 minuttene av videon under og slå håndflaten i bordet idet noen i videoen trykker på knappen.

Heisann!

Godt å se deg!

Logg inn for å fortsette, eller lag en ny bruker ved å klikke på "Register".

Kontakt

Fyll ut skjemaet under, så vil jeg svare deg så snart jeg kan.