Spiseplassen

Vann

Hos en voksen hund består mer enn 2/3 av hunden av vann, så det er ikke rart at hunden trenger mye vann.

En voksen hund lærer seg raskt å selvregulere. Den vil merke når den blir tørst og går og drikker litt vann. Valper er derimot ikke så gode på dette da deres tørstemekanisme ikke er ordentlig utviklet på dette stadiet i hundens liv. Valpen vil derfor ikke like enkelt skjønne at den er tørst og kunne gå for å finne vann og drikke. I tillegg er valper mer utsatt for dehydrering grunnet deres kroppsoverflate i forhold til masse. 

Sørg for at valpen alltid har tilgang til ferskt vann. Sørg for å holde vann- og matskåler rene.

Matro

Ikke ta ifra valpen maten mens den spiser. Om du tar bort maten til hunden eller forstyrrer den mens den spiser, vil dette kunne bli stressende for hunden din og den kan utvikle det vi kaller ressursforsvar. Kanskje vil den da ha noe økt stress ved matfatet, være mer påpasselig og prøve å hive i seg maten raskest mulig fordi den har erfart at noen kan komme å ta den vekk.

La valpen spise i fred og ro. Du kan legge oppi mer mat imens den spiser, så det at hånden din kommer frem ved matfatet blir forbundet med noe bra. Legg et par fôrkuler, en godbit eller lignende oppi skålen. På den måten kan du enkelt putte hendene i skålen, uten at hunden blir noe mer stresset.

Når hunden spiser for raskt

Noen valper kan spise for raskt og det kan hende maten kommer i retur. Her er noen tips til hvordan du kan få hunden til å spise saktere og gi den mentaltrening i samme slengen.

  • Bruk en matskål med “labyrint” eller annet mønster/andre hindringer i bunn.
  • Putt tørrfôr i en ball med hull i, som f.eks snack-ballen jeg har lagt et bilde av lenger ned på denne siden. Hunden må trille ballen rundt for å få ut maten. Ballen har en labyrint inni seg som gjør at ikke alt fôret faller ut med én gang.
  • Kast tørrfôret utover hagen eller på en snusematte, så hunden må søke opp bitene.
  • Legg tørrfôret utover et kjøkkenhåndkle eller et badehåndkle. Rull det sammen, eller lag en snurr på midten av flaten, og server.
  • Gi hunden maten sin i en kong. Om du legger kongen med råfôr eller våtfôr i fryseren, vil det ta lenger tid å spise og kan være ekstra godt en varm sommerdag. Du kan også bløtlegge tørrfôr i vann som du så kjører i blenderen, før du putter det i en kong i fryseren.
Tips

Skal du på kaffeslabberas og trenger at valpen holdes opptatt imens dere drikker kaffe? Pakk med deg tørrfôret en snack-ball, teip igjen hullet så det ikke triller ut i sekken/vesken din, ta av teipen når du kommer frem og server hunden måltidet når dere er på besøk. Ballen er myk, slitesterk og bråker ikke.

Tips

Ha flere kong liggende klare i fryseren, så du enkelt kan ta ut en når du merker at valpen trenger noe å gjøre. Smart, ikke sant?

Dette er tittelen

Lorem ipsum dolor sit amet, consectetur adipiscing elit. Ut elit tellus, luctus nec ullamcorper mattis, pulvinar dapibus leo.

Dette er tittelen

Lorem ipsum dolor sit amet, consectetur adipiscing elit. Ut elit tellus, luctus nec ullamcorper mattis, pulvinar dapibus leo.

Dette er tittelen

Lorem ipsum dolor sit amet, consectetur adipiscing elit. Ut elit tellus, luctus nec ullamcorper mattis, pulvinar dapibus leo.

Dette er tittelen

Lorem ipsum dolor sit amet, consectetur adipiscing elit. Ut elit tellus, luctus nec ullamcorper mattis, pulvinar dapibus leo.

Forskjellig type hundemat

Det finnes mange forskjellige fôr der ute. Hvilket skal man velge? Mange går for det oppdretter sender med valpen, men er det egentlig fôret som best passer din valp og som passer i deres hverdag?
Her kommer en oversikt over de fire hovedkategoriene og hva de forskjellige inneholder.

Tørrfôr

Pellets/tørre kuler. Eksempler på dette er sekker med tørrfôr fra merker som Eukanuba, Orijen, Acana og Royal Canin, for å nevne noen. 

Råfôr

Akkurat det som det høres ut som. Ferskt fôr som serveres rått. Ofte kylling, storfe, lam, svin, storfevom, laks, okselever eller lignende. Gjerne tilsatt vitaminer og mineraler for å dekke hundens daglige behov. Mange legger også til kokt egg. Da snakker vi enten om
A) Kvernet kjøtt
B) Hele deler av dyr
C) Oppdelte stykker

Våtfôr

En fellesbetegnelse for kokt og prosessert hundemat. Dessverre går mange næringsstoffer tapt i kokeprosessen.

Ferskfôr

Kan være en blanding av tørrfôr, råfôr og våtfôr med ekstra fersk menneskemat som kjøtt, frukt, bær og grønnsaker.

Viktig

Det er ikke all frukt og grønnsaker som er godt for hunden din. Uke 5 har vi temaet Helse hvor du skal lære om forgiftninger. Denne dagen får du en liste med matvarer og andre ting som vi alle typisk har i vårt hjem, som du ikke kan gi hunden din.

Hvilken hundemat passer din hund og ditt hundehold?

Her er noen faktorer som spiller inn i hva valget ditt blir.

  • Økonomi. Hva koster maten?
  • Smak. Synes valpen at maten smaker godt?
  • Allergi. Har hunden din noen allergier?

Uansett hva du velger...

Gi hunden valg! La hunden utforske forskjellige smaker, lukter og teksturer. Kakk et rått egg oppi skålen, sleng oppi noen agurkbiter, cherrytomater, blåbær eller en dæsj kefir. Hvis du gir valpen din forskjellig mat, vil valpens kropp og tarm bli mer motstandsdyktig mot sykdommer.

Gi hunden valg !

Heisann!

Godt å se deg!

Logg inn for å fortsette, eller lag en ny bruker ved å klikke på "Register".

Kontakt

Fyll ut skjemaet under, så vil jeg svare deg så snart jeg kan.