Stueren

Hvor ofte må valpen ut?

Valpen skal ut etter den har sovet, spist, drukket, lekt, tygget og når den ikke har vært ute på en stund. Noen må ut hver time, noen oftere og andre sjeldnere. Dett gjelder også om natten.

Hvor lang tid tar det før valpen er stueren?

Hvor lang tid det tar før valpen er stueren, er forskjellig fra hund til hund. Du kan utgjøre en stor forskjell her.

Hunder er ikke babyer, men for å gjøre dette med å få valpen stueren litt enklere å forstå, kan du i dette tilfellet sammenligne valpen med en baby. Ville du nektet en baby å få tisse om natten eller kjeftet på et spebarn om det tisset på seg?

La oss legge fra oss “rett” og “galt”. Målet er at hunden skal gjøre fra seg ute. Da må vi sørge for at valpen får flest mulige gode erfaringer med å gjøre fra seg ute. Jo flere gode erfaringer valpen får med å tisse ute, jo raskere lærer den seg at det er der den skal tisse. Om valpen stadig får erfare å gjøre fra seg inne, som f.eks på stuegulvet eller i sengen sin, vil den kanskje tro at det er der den skal gjøre fra seg.

Hva om valpen gjør fra seg inne?

Om valpen gjør fra seg inne, må du ikke kjefte. Om du kjefter, sukker, banner, eller på annet vis er negativ om valpen gjør fra seg inne, vil valpen ikke skjønne at det var fordi den tisset inne. Valpen husker nemlig ikke at den nettopp tisset. Den vet ikke at det var galt. Det eneste du oppnår ved å være kjip, er at valpen synes du ikke er så ålreit, og kanskje den til og med vil gjemme seg litt neste gang den må tisse, fordi den assosierer deg med denne kjipe følelsen som oppstod da du ble skuffet.

Om valpen gjør fra seg inne, må du innse at du burde tatt ut hunden tidligere og gjør det bedre neste gang.

Hvorfor går valpen i sengen for å gjøre fra seg?

En frisk hund vil ikke velge å gjøre fra seg der den sover eller å sove der den gjør fra seg, om den har et annet valg. Valper har ikke den samme kontrollen over blæra som en voksen hund. Når den må, så må den. Om valpen har erfart å gjøre fra seg i sengen sin, vil den kanskje tro at det er der det skal gjøres. Du må sørge for at valpen får gjort fra seg på riktig sted. 

Hvis jeg lufter valpen om natten, vil den tro at den er sjefen over meg og kan få komme ut når den vil?

Nei. Valpen prøver ikke å straffe deg eller å være mer sjef over deg enn et spebarn ville gjort i samme situasjon. Når valpen må gjøre fra seg, så må den. Du må sørge for at det gjøres på riktig sted.

Heisann!

Godt å se deg!

Logg inn for å fortsette, eller lag en ny bruker ved å klikke på "Register".

Kontakt

Fyll ut skjemaet under, så vil jeg svare deg så snart jeg kan.