Sjokolade

Som mange vet er ikke sjokolade noe hunder skal få i seg. Kakaobønnene i sjokolade inneholder nemlig teobromin. Teobromin brytes mye saktere ned i hunder enn i oss mennesker, men det er også individuelle forskjeller i hundene. Teobromin kan skape lett forgiftning, men også føre til død. La oss ta et eksempel i en hun på 10 kg. For denne hunden er 200g melkesjokolade er giftig. Hvis du bytter ut melkesjokolade med kokesjokolade skal det ikke mer enn 40g kokesjokolade før det er giftig for hunden.
De tidlige symptomene kommer 5-24 timer etter inntak. Disse kan vise seg i form av oppkast, uro, hyperaktivitet og rask pust. Diare, økt drikkelyst og økt mengde urin. Ataksi (gir unormalt bevegelsesmønster) og rask puls. I alvorlige tilfeller kan hunden få sjokk, arrytmier, kramper, respirasjonsvikt og gå i koma.
De senere symptomene er pankreatitt (bukspyttkjertelbetennelse).

Rosiner og druer

Da jeg var barn fortalte en kompis meg at han ofte spiste og lekte med druer sammen med familiehunden. Han hev dem opp i luften så hunden kunne hoppe opp og fange dem. Da jeg fortalte han at druer kan skade hunden deres, ble han sjokkert, for dette visste han ikke noe om. Og han er ikke alene.

I 2002/2003 dokumenterte ASPCA’s Animal Poison Control Center i USA 140 tilfeller av forgiftning av druer/rosiner. Mer enn en tredjedel fikk alvorlige symptomer og syv døde. 
Druer og rosiner skader nyrene og kan gi nyresvikt. Alt inntak er potensielt farlig.
Det er enda ikke helt klart nøyaktig hva som utløser forgiftningen, men det er klart at det ikke nødvendigvis skal så mye til. Så lite som 3 gram per kilo hund kan gi symptomer som oppkast, magesmerter og diaré.

Det undres over muligheten for at ikke alle hunder er mottakelige for giften. Kanskje ligger det noe i genene? Er det kun hundene som mangler enzymene som kan hanskes med forgiftningen som blir dårlige? Uansett vil jeg anbefale deg å styre unna druer og rosiner til hunden din.

Avokado

Det kan se ut som at det er stoffet persin som er skadelig. Dette kan skade hjerte, lunger og vev. Symptomer som pustevansker, mage- og tarmproblematikk kan oppstå.
Noen hunder blir ikke dårlige, mens andre kan bli veldig dårlige av kun en liten mengde avokado.

Sopp

Noen typer sopp kan være veldig farlige. Ikke la hunden eller katten din spise sopp dere finner ute i naturen. Symptomer er oppkast, magesmerter, sikling, skade på lever, diaré, kramper, koma og død. 

Varmebehandlede bein

Når bein er varmebehandlet (f.eks kokt eller stekt), splintes de lett og disse splintene kan være til stor fare for våre dyr om de inntar dem, da splintene i verste fall kan rispe opp organene og skape stor problematikk.
Kjøttfylte rå bein er derimot ok.

Nøtter

Noen typer mer enn andre.
Makadamianøtter kan forårsake muskel-, gastrointestinal- og nervesystem-problematikk. Symptomer kan inkludere magesmerter, kvalme, oppkast, stivhet, ammelser, vanskeligheter for å bevege seg, lyse gommer og skjelving. Disse symptomene er ofte midlertidige. Vi vet ikke nøyaktig hva som forårsaker dette, men for noen hunder skal det få nøtter til før en reksjon oppstår.

Valnøtter kan gi hunden dårlig mage og diaré, men det største problemet er ikke nøtten i seg selv, men soppen eller muggen som angriper nøtten etter nøtten er blitt våt, som produserer giftstoffer. Symptomer på valnøttforgiftning kan være skjelvinger, oppkast, sikling, vankeligheter med koordinasjon, sløvhet og gulsott. I verre tilfeller kan blod sees i oppkast og avføring. Det kan ta flere dager fra inntak til symptomene trer frem.

Xylitol

Xylitol er et karbohydrat som blir brukt som søtningsmiddel i f.eks tyggegummi, pastiller og lett-produkter istedenfor sukker for å få en søtere smak. 
Symptomer kan være oppkast, hypoglykemi (lavt blodsukker), ataksi (nedsatt koordinasjon), svakhet, kollaps, kramper og leverskade.

Paracetamol og Ibuprofen

Paracetamol og ibuprofen finner vi i smertestillende til oss mennesker, som f.eks i Paracet og Ibux.
Dette kan gi hunden leverskade og gjøre at blodcellene ikke klarer å bære oksygenet slik de skal.

Løk

I løk finnes det stoffer som ødelegger de røde blodcellene. 50g løk til en hund på 10 kg er potensielt skadelig.
Symptomene består av svakhet, hemoglobinuri, økt respirasjon, åndenød, ikterus, spisevegring og død.
Dette gjelder ikke bare den vanlig gule løken, men også andre i løkfamilien. Jeg anbefaler deg å ikke la hunden innta noen form for løk, verken rå, kokt, stekt, tørket eller malt.

Tomater

Modne tomater er ikke farlige, men umodne tomater, og tomatplanten i seg selv, er farlig. Disse inneholder tomatin. Når tomatene modner, forsvinner dette. Symptomer er sløvhet, sikling, pustevansker, oppkast, diaré, forstoppelse, store pupiller, lammelser, hjerteproblematikk, skjelving, svekkelse av muskler, anfall, koma og død. Tomater inneholder også atropin, som kan gi store pupiller, skjelvinger og arytmi. Den største andelen atropin finner vi i bladene og stilken på tomatplanten.

Poteter

Modne poteter er ikke farlige, men grønne poteter kan skape problemer, da disse inneholder solanin. Symptomer kan inkludere kvalme, diaré, oppkast, magekramper, arytmi, hodepine og svimmelhet. I alvorlige tilfeller, hallusinasjoner, svekket følsomhet, lammelser, feber, gulsott, store pupiller, hypotermi og død.

En studie på mennesker viste at 2-5mg per kg kroppsvekst kan skape symptomer på forgiftning, og dødsfall er en mulighet ved 3-6 mg per kg kroppsvekt. Vi tror at dyr er mer sensitive til solanin enn mennesker, så ikke la hunden din spise grønne poteter. Å koke potetene reduserer ikke mengden solanin. Å steke de kan redusere mengden, men ikke nok til at det blir trygt for hunden din å spise.

Ha i bakhodet at selve grønnfargen i poteter, chlorophyll, ikke er giftig, men fremkomst av chlorophyll kan sees i sammenheng med mengde solanin. 

Muskat

Tilfeller som er rapportert har symptomer som anfall, skjelvinger, problematikk med sentralnervesystemet og død.

Bakepulver

Bakepulver er et fast innslag på kjøkkenet i de fleste hjem. Det brukes for å lage en gass som får deig eller røre til å heve. Hvis en hund spiser store nok mengder bakepulver kan den få en elektrolyttubalanse, muskelspasmer og kongestiv hjertesvikt.

Koffein

Symptomene på koffeinforgiftning er oppkast, uro, hjertebank og død.

Alkohol

Symptomer på alkoholforgiftning er svimmelhet, roligere pust, hyppig vannlating, ustø gange, oppspilthet, nedstemthet, desorientering, lav kroppstemperatur, anfall og hjertestans.

Frostvæske

Frostvæske inneholder etylenglykol. Dette er veldig farlig og kan koste deg dyrt om hunden får i seg.
Symptomer er oppkast, økt drikkelyst, nevrologiske symptomer, dehydrering, CNS depresjon, kramper, koma, akutt nyresvikt.
Om hunden får i seg frostvæske må den behandles med ”motgift” (ADH hemmer, Fomepizole, eventuelt med etanol).

Rottegift

Det kommer kanskje ikke som en bombe at rottegift ikke er helt bra… Rottegift senker koagulasjonsevnen. Det kan ta 3-5 dager og hunden kan dø av blodtap. Symptomene er slapphet, anoreksi og anemi.
I tillegg kommer andre symptomer, avhengig av hvor det oppstår blødninger. Forgiftningen behandles med K-vitaminer.

Kilder: Dr. Ian Billinghurst’s e-bok fra 2019, Danger foods for dogs and cats.

Similar Posts