Denne artikkelen handler om hofteleddsdysplasi (HD) som er en leddsykdom som rammer hundens hofteledd. HD er en av de vanligste leddproblemene hos hund på tvers av ulike hunderaser. Dagens studie er en oversiktsstudie som tar for seg det vi vet innen diagnose, sykdomsforløp og behandling av HD. Det er vanlig å gradere HD fra A til F, hvor A og B regnes som fri for hoftedysplasi og C til F er økende grad av HD. En klinisk undersøkelse med røntgenbilder er den vanligste måten å stille diagnosen på.
 
HD fører til forkalkninger i hofteleddet fordi det er økt bevegelighet i leddet som ikke normalt skal være der. Leddbrusken brytes ned og gradvis ser man at hofteleddet blir mer og mer stivt. Det er også svært vanlig med muskelsvinn i bakparten som følge av at hunden slutter å bruke bakbeina normalt. Noen hunder er veldig preget av HD, mens andre fungerer fint i hverdagen. HD er arvelig, men påvirkes også av miljøet. For tidlig og for hard aktivitet hos valper er et eksempel på en miljøfaktor som kan føre til HD.
 
I ekstreme tilfeller kan man korrigere hofteleddet kirurgisk ved å sette inn en protese. Dette er en stor operasjon med mye fysioterapi i etterkant, og det er mange hunder som ikke er kandidater for en slik operasjon. Behandlingen av HD er derfor i stor grad smertelindring og konservativ behandling. Riktig trening, vektkontroll, ernæring og fysioterapi er viktige stikkord for et godt hundeliv til tross for HD.
 
Studien finner du her.

Similar Posts