Visste du at en hund som har vondt for å utføre enkelte bevegelser endrer bevegelsesmønsteret sitt for å ha minst mulig ubehag? Det er ikke alltid sånn at hunder er tydelig halt – noen ganger ser man kun små avvik i måten de beveger seg på.
 
Hvert steg består av en ”stillestående fase” (stance phase) hvor poten er i kontakt med bakken, og en ”bevegelsesfase” (swing phase) hvor poten ikke har bakkekontakt. Disse fasene skal følge hverandre og de skal ha lik lengde. Ulik steglengde, for eksempel en kortere ”bevegelsesfase” indikerer et problem. Dette er ikke alltid så lett å se med en gang, men prøv å følg med på hvordan hunden din plasserer potene sine slik at du lettere kan kjenne igjen et avvik. Dette er lettere å lære seg i rolige gangarter, og ikke i full galopp.
 
Passgang er en gangart hvor frambein og bakbein på samme side beveger seg i takt: venstre bakbein etterfulgt av venstre frambein, deretter høyre bakbein etterfulgt av høyre frambein. Mange mener at når en hund beveger seg i passgang så er dette et tegn på at noe er galt, men det stemmer ikke alltid overens. Passgang er en gangart som krever minimalt med energi, men for noen hunderaser er dette en normal gangart – spesielt for raser med lengre bein.
 
Hvis du legger merke til avvik i din egen hunds gange, enten det er noe som har kommet over tid eller oppstått raskt vil jeg anbefale at du oppsøker dyrehelsepersonell som har kompetanse til å veilede videre.

Hunder som halter av-og-til

Hunder som halter av og til er en pasientgruppe jeg treffer veldig ofte. Det har kanskje vært tatt noen røntgenbilder hos veterinæren, hunden har fått smertestillende i en periode; men fortsetter å være en vekslende grad av halt uten at man egentlig ikke vet hvorfor.
 
Årsaken til svært mange haltheter ligger i bløtvevet – som muskulatur, sener og ligamenter, og som regel er det vanskelig å se dette på røntgen. Jeg synes det er viktig at flere hundeeiere får mer kunnskap om behandlingen av hunder som halter av-og-til. I de fleste tilfellene kan opptrening og forebyggende tiltak etter friskmelding være en bedre og mer langvarig løsning enn at hunden skal stå på smertestillende med jevne mellomrom.
Når haltheten ikke er konsekvent betyr det ofte at den trigges av bestemte bevegelser, underlag eller tempo. Da vil haltheten ofte returnere, og det er derfor viktig å kartlegge problemet og lage en plan for at dette ikke skal oppstå på nytt og på nytt.
 
Snakk med noen som har bred kunnskap i anatomi og hundens bevegelsesapparat. Dette er en forutsetning for å legge en plan for hunden og til deg som eier slik at man kan følge opp dette på en effektiv måte. Spør meg gjerne om råd hvis det er noe du lurer på!

Similar Posts