Denne studien har jeg skrevet om før for noen år siden, men da jeg får mange spørsmål om denne typen «støt» kommer det en liten oppfrisker.
 
Studien har sett på vekten som treffer hundens frampart når de hopper ut fra bilen og ned på bakken. Målet med studien var å vurdere hvordan høyde (fra start) påvirker tyngden som treffer hundens frambein i det de lander. Alle hopp ble målt fra statiske hopp, som betyr at hunden står stille før de hoppet ned på bakken. Alle hundene i studien er voksne (ferdig utvokst) og hoppet ned fra høyder på 0,55m – 0,75m. Resultatene viste at tyngden som traff alle ledd i hundens frambein er tilsvarende seks ganger hundens egen kroppsvekt. Fra laveste til høyeste høyde øker tyngden med ytterligere 25%.
 
Hunder er vanedyr og derfor vil de fleste hunder fortsette å hoppe ned fra bagasjerommet selv om det kan være ubehagelig. Dette er fordi de (ofte) alltid har fått lov til å gjøre det og fordi det ikke finnes noen andre måter å komme seg ut fra bilen på. Først når det begynner å gjøre ordentlig vondt å lande, hører jeg fra eiere at hunden har sluttet å hoppe ned fra bagasjerommet.
 
For små/mellomstore hunder ville jeg anbefale å løfte de inn og ut av bilen. Hvis du har en stor hund kan du støtte hunden ut fra bilen, slik at støtet blir mindre. Hvis dette er vanskelig å få til vil det også hjelpe at hunden kan lande på noe mykt, enten det er gress eller en løs hundemadrass du kan legge ned – alt er bedre enn asfalt. Det finnes også egne hunderamper som enkelt kan pakkes opp og ned for bruk i bil som er ideelt å bruke for hunder som er for tunge til å løftes.
 
Artikkelen finner du her.

Similar Posts