Hva er muskelatrofi og hvordan gjenkjenne problemene?

Muskelatrofi betyr muskelsvinn, eller en reduksjon i selve størrelsen på muskulaturen. Muskelatrofi kan forekomme i en eller flere muskler, og er et tegn på at noe ikke er som det skal i bevegelsesapparatet. Muskelatrofi kommer som følge av at dyret bruker et område av kroppen mindre pga ubehag.
 
Det er lurt å kjenne over dyret sin regelmessig når han/hun er frisk så du som eier kan vite hva som er normalt for ditt dyr. Bruk gjerne begge hendene og kjenn etter symmetri fra en side til en annen. På denne måten vil jeg påstå at det er enda enklere å gjenkjenne muskelatrofi på et tidlig stadium – hvis det først skulle oppstå.

Hva kan du se etter?

 
  • Bakbeina eller frambeina kan se tynnere ut. Hvis dyret ditt har tykk pels er det ekstra viktig å kjenne over så du ikke blir lurt.
  • Usymmetrisk muskelmasse (sammenlikne fra den ene siden til den andre).
  • Vekttap uten spesiell grunn. Muskulatur veier mye og kan være en årsak til redusert vekt.
  • ”Slapp” eller ”myk” konsistens på musklene sammenliknet med annen muskulatur.
  • Endret bevegelsesmønster eller en ujevn plassering av potene når dyret går.
 
Noen hunderaser er mer predisponerte for dette enn andre, og kan ha genetiske forutsetninger som gjør at de er i risiko for problemer eller sykdommer relatert til muskulatur. Hvis du har en hund eller katt som plutselig går mye ned i vekt eller mister muskelmasse anbefales det alltid en undersøkelse hos veterinær først. Deretter kan man gå i gang med trening og fysioterapi for å styrke og bygge opp muskelkvaliteten på nytt.

Similar Posts