Online – Plass Bli Fot – Bli

Bli

Nå skal du lære øvelsen “bli”. Du skal lære den fra utgangsposisjon. Du skal altså stå med hunden ved din venstre side. Dere skal stå på linje og være vendt samme vei. Kan du se det for deg?

I motsetning til “på plass” hvor du brukte en verbal kommando, så skal du denne gangen lære inn øvelsen med en nonverbal kommando. Denne gangen skal du ikke lokke, men ta små steg, la hunden tenke helt selv og belønne den for det. 

Fra utgangsposisjon begynner du med å løfte ditt høyre ben, altså benet som er lengst vekk fra hunden, littegrann. Det at du begynner å gå med høyre ben er den nonverbale kommandoen din. Du skal ikke si noe.

Om du løfter benet opp fra bakken eller bare knekker litt i kneet, er forskjellig fra hund til hund. Målet er at din hund skal bli sittende. Du må derfor gjøre det så enkelt og så gradvis, at din hund lykkes.

Om hunden blir sittende når du løfter benet, markerer du det og belønner.

Gjenta dette noen ganger før du avanserer.

Begynn å ta et steg frem. Husk å starte med høyre ben. Det er lett å tulle det til! Gjør ditt beste.

Det er viktig at du ikke stopper opp før du markerer. Du skal markere mens du er i bevegelse. Om du stopper opp, vil kanskje hunden begynne å lure på om det er noe annet du forventer av den og kanskje den lettere reiser seg for å komme etter deg.

Når du har markert, går du tilbake til hunden og belønner den der den sitter.

Om du har markert og hunden kommer etter deg, må du likevel belønne den fordi du har markert at den har gjort riktig. Innrøm at du har gått for raskt frem og gjør det enklere for hunden ved neste repetisjon, så du er sikker på at hunden lykkes i å bli sittende.

Jo flere repetisjoner hunden lykkes med, jo bedre.

Du kan avansere med å gå raskere fra hunden, løpe, hoppe og sprette, endre lokasjon, legge til forstyrrelser osv, men husk å ikke gjøre det for vanskelig. Hunden skal lykkes! 

Flere kurs

Kanskje du er interessert i disse kursene

Hundens språk

Hva sier hunden?

Velkommen til en hyggelig helg om hundens språk og kommunikasjon!

Hundens språk

Se kurset

belønningsteknikk

På tide å piffe opp belønningene dine?

Lær om forsterkning, variasjon, stemmebruk, timing og forskjellige belønningsteknikker som kan komme til nytte i din hverdag.

Belønningsteknikk

se kurset