Dette er en artikkel som har sett på muskelaktiveringen hos agilityhunder med og uten oppvarming. Hos mennesker finnes det utallige studier som bekrefter at oppvarming fungerer til å forberede kroppen på aktivitet og at det er skadeforebyggende.
 
Oppvarmingen var et 5 minutters program som ble utført 3 ganger. Studien er fullført ved hjelp av 14 mellomstore hunder som konkurrerte i ulike klasser innenfor agility. Effekten ble vurdert med utgangspunkt i to store muskler som brukes når hunden er i bevegelse, disse var Triceps i overarmen og Superficial Gluteal i øvre lår (bakbein). En hund fordeler vekten sin 60% på frambeina og 40% på bakbeina, som betyr at vi forventer å se tilsvarende «ulik» bruk mellom fram- og bakbein.
 
Resultatene viste at det var en konsekvent høyere muskelaktivitet etter 5, 10 og 15 minutters oppvarming, og at musklene ble brukt mer effektivt sammenliknet med null oppvarming. For hundene som fikk 1-3 timer trening ukentlig så man også at muskelaktiveringen etter oppvarmingen var mer effektiv sammenliknet med hundene som fikk mindre enn 1 time trening ukentlig. Dette kan også brukes til å forstå hvorfor oppvarming og jevn trening kan være skadeforebyggende hos hundene våre.
 
Oppvarming kan for eksempel bestå av 5-10 minutter gange i bånd før hunden slippes, styrkeøvelser eller noen minutter med triksetrening. Målet er å få litt varme i kroppen før tur eller høy aktivitet.
 
Link til studien finner du her.

Similar Posts